“ЛУКойл” може да изнася горива и масла само за Украйна

Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. Можем обаче да изнасяме за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Тези разпоредби се съдържат в приетия вчера от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, видян от кореспондентка на БНР в Брюксел.

“Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от ЕС, може да ограничи работата на нефтопреработвателния завод “Лукойл Нефтохим Бургас” в България. Това съобщи днес за ТАСС един от ръководителите на предприятието Илшат Шарафутдинов, предаде БТА. “Сега анализираме ситуацията и водим консултации”, каза Шарафутдинов.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, при това само до определени обеми, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива. За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и  безопасността.

От 5 февруари българските власти могат да разрешат при условия, които смятат за уместни, продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на споменатите нефтопродукти. Те могат да го направят, ако преценят, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна или че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите.

В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни-членки и Европейската комисия.

На 5 декември правителството разреши на “ЛУКойл” да продължи да изнася нефтопродукти до 5 март, произведени от руски нефт, тъй като смята, че дерогацията не забранява износа. “Нямаме още отговор от Еврокомисията”, съобщи за пореден път тази сутрин икономическият министър Николай Стоянов, и затова рафинерията продължава да изнася. Явно според 9-ия пакет санкции това може да продължи само до 5 февруари.

Източник: https://www.segabg.com/node/234960

 

Свържете се с нас

Отговаряме до 24 часа

Имате въпроси ?

Имате въпроси ?

Унипетрол ООД е дружество, регистрирано през 2008 г. с адрес на управление гр. Горна Оряховица. Дейността на дружеството е търговия и дистрибуция на петролни продукти и смазочни материали.

Адрес за кореспонденция