Мерки заради цените на горивата

Радев на срещата с “Лукойл” призова да се набележат мерки заради цените на горивата

Как да продължи сътрудничеството между България и “Лукойл” са обсъждали служебното правителството и компанията. Това стана ясно в началото на разговорите между държавния глава Румен Радев и представители на петролната компания, начело с президента ѝ Вадим Воробьов.

В началото на първото тримесечие на идната година ще бъде сформирана работна група между двете страни, като ще се определят средносрочни мерки за поддържане на икономиката.

“Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител”, каза Румен Радев.

От думите на държавния глава стана ясно, че ръководството на компанията и днес ще се срещне със служебното правителство.

“Лукойл” е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара. От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение за компанията за развитието на страната”, посочи още Радев.

Президентът на “Лукойл” Вадим Воробьов съобщи, че са водени разговори със служебното правителство за това как ще продължи работата след влизането в сила на ембаргото върху руския нефт от декември тази година. България има отсрочка до края на 2024 г.

Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени “възможности за българския пазар”, уточни Воробьов и съобщи, че работата на “Лукойл” ще продължи на три етапа:

  • След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския нефт;
  • От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., – отсрочката, в която България е изключена от санкциите;
  • Развитието на “Нефтохим” Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.

“За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Имаме не много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила”, обясни Воробьов.

Източник: https://bntnews.bg/news/radev-na-sreshtata-s-lukoil-prizova-da-se-nabelezhat-merki-zaradi-cenite-na-gorivata-1206859news.html

Свържете се с нас

Отговаряме до 24 часа

Имате въпроси ?

Имате въпроси ?

Унипетрол ООД е дружество, регистрирано през 2008 г. с адрес на управление гр. Горна Оряховица. Дейността на дружеството е търговия и дистрибуция на петролни продукти и смазочни материали.

Адрес за кореспонденция